Gemeente vraagt om daken

De Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho heeft de uitspraak gedaan dat in 2018 (dus over twee jaar) het aantal zonnepanelen vervijfvoudigd moet zijn. Er werd zelfs aan grootdakbezitters gevraagd om hun daken ter beschikking te stellen. Daarom vroeg het Parool een aantal vragen over dit plan.

Klein interview met wethouder

De eerste vraag werd gesteld over het aantal MW dat geproduceerd moet worden. Op het moment produceert Amsterdam zo’n 13,3 MW n willen dit in 2020 verhoogd hebben tot 160 MW. Daarom heeft hij als doel voor zijn ambtstermijn de hoeveelheid MegaWatt op 75 MW gezet. Om dit te bereiken heeft hij als plan bedrijven en andere grootdakbezitters gevraagd hun daken ter beschikking te stellen voor zonnepanelen. De financiën komen grotendeels uit particulieren die ‘dakloos’ zijn. Flat bewoners hebben geen eigen dak om panelen te plaatsen, dus op deze manier kunnen deze huizen toch voordeel behalen uit zonne-energie. Bedrijven zelf zullen niet snel investeren in hun eigen daken omdat zij een aantrekkelijk energiecontract hebben. Deze tarieven vallen een stuk lager dan die van een huishouden. Voorlopig waren er 1/3 van de grootdakbezitters aanwezig. Daarnaast worden er steeds meer gemeentegebouwen beschikbaar gemaakt. Nu nog kijken hoeveel Amsterdammers geïnteresseerd blijken.

Consequenties

Dit zullen ook niet alle plannen zijn van de wethouder. Zo wil hij nog kijken naar zonneweides en de daken van woningcorporaties. Toch wordt het nog spannend of de particulieren we zo graag een investering willen maken met een lange terugverdientijd. De lobby is hard bezig om de salderingsregelingen te versoberen. Dit kan betekenen dat de terugverdienperiode stukken langer wordt. Een ander punt is dat niet alle daken zomaar geaccepteerd kunnen worden. Voor maximale opbrengst moeten de daken wel op het zuiden liggen en voldoen aan andere eisen. Een ander punt is hoe dit geregeld gaat worden wanneer bijvoorbeeld het dak vervangen moet worden. Een bedrijf kan zich wel aanmelden voor panelen, maar wat voor compensatie verwacht deze? Als het dak in een jaar vervangen moet worden of schade claimen door de zonnepanelen? Dit moet gerechtelijk goed geregeld worden. Als de regels weer teveel in het nadeel van een bedrijf gaat staan is er grote kans dat de bedrijven niet akkoord gaan.